Logos Multilingual Portal

Select Language

a b c ç d e ë f g h i j k l m n o p q r s t u v x z

na kanë mësuar të besojmë se ç’ka është e bukur nuk ka nevojë të jetë e nevojshme dhe ajo që është e nevojshme nuk mund të jetë e bukur. Dua të tregoj se ç’ka është e nevojshme mund të jetë edhe e bukur
Mohandas Karamchad Gandhi
natyra e përgjakshme ndaj kafshëve zbulon një tendence natyrale ndaj mizorisë
Michel de Montaigne
natyra njerëzore është ajo gjë që na shtyn të mallkojmë këmbësorët kur jemi në timon dhe shoferin kur ecim në këmbë
Oren Arnold
natyra urdhërohet vetëm duke iu bindur
Francis Bacon
ndër gjërat më të vyera që kam, janë disa fjalë që nuk i kam thënë
Orson Rega Card
ndër të gjitha plagët e njerëzimit, më e keqja është tirania klerikale
Daniel Defoe
ndërgjegja është si një qen që nuk të pengon të kalosh, por që ne nuk mundemi ta pengojmë të lehë
Nicolas de Chamfort
ndërgjegja nuk na pengon të bëjmë mëkate, por për fat të keq, na heq mundësinë që t'i shijojmë
Salvador de Madariaga y Rojo
ndërgjegjja është ajo çka të thoshte nëna jote përpara moshës gjashtë-vjeçare
Brock Chisholm
ndërgjegjja është zëri i brëndshëm që na lajmëron kur ndokush mund të na shohë
H.L. Mencken
ndërmjet molekulave ekziston e njëjta largësi si ajo ndërmjet dy yjeve
Carlo Dossi
ndëshkimi ka për synim të përmirësojë ndëshkuesin
Friedrich Wilhelm Nietzsche
ndiqni shembullin e më të mirëve; ata që braktisin gjithçka për të ndërtuar një botë më të mirë
Salvador Allende
ndonjëherë është më bukur të ecësh se sa të mbërrish. Mbërritja nuk ekziston, është vetëm një çast i ecjes
Gino Vermicelli
ndonjëherë në jetë duhet ditur të luftosh jo vetëm pa frikë, por edhe pa shpresë
Sandro Pertini
ndryshimi i madh mes seksit me pagesë dhe seksit falas, është se zakonisht ai me pagesë kushton më pak
Brendan Francis
ndryshimi mes diktaturës dhe demokracisë është se në demokraci më parë voton, pastaj merr urdhëra; në diktaturë nuk humb kohë duke votuar
Charles Bukowski
në arkeologji zbulohen gjëra të panjohura. Në dipllomaci mbulohen gjëra të njohura
Thomas Pickering
në asnjë gjuhë nuk është vështirë të kuptohesh sa në gjuhën tënde
Karl Kraus
në çdo luftë viktima e parë është e vërteta
Hiram Warren Johnson
në çështjet e ndërgjegjes arësyet e shumicës nuk kanë peshë
Mohandas Karamchad Gandhi
në dashuri ka gjithnjë pak çmënduri. Por ka gjithnjë edhe pak arësye në çmënduri
Friedrich Wilhelm Nietzsche
në disa raste, fjalët e këqija janë më të mirat
Anónimo
në fund të fundit fotografia në vetvehte nuk më intereson. Ajo që dua është kapja e një fragmenti sekonde të realitetit
Henri Cartier-Bresson
në fund të fundit shpikim vetëm me kujtimet
Alphonse Karr
në fund të fundit, atdheu është gjuha
Camilo José Cela
në fund të fundit, marrëdhëniet me njerëzit i japin vlerë jetës
Wilhelm von Humboldt
ne gjithcka ne mesojme vetem prej atyre qe i duam
Johann Peter Eckermann
në historitë e mija të dashurisë, brejtja e ndërgjegjes më vinte pas, ndërsa tani më paraprin
Ennio Flaiano
në Italia pjesa më e madhe e politikanëve nuk luftojnë për projekte, por për interesa
Indro Montanelli
në jetë ashtu si në tramvaj, kur ulesh, ke arritur në stacionin e fundit
Camillo Sbarbaro
në kampet e përqëndrimit jetonim minutë pas minute dhe duhet të mendonim sa më pak të ishte e mundur, sepse të mendosh do të thotë të konsumosh
Haïm-Vidal Sephiha
në këtë botë ekzistojnë vetëm dy tragjedi. E para është të mos arrish atë që dëshëron, e dyta ta arrish
Oscar Wilde
në kohë lufte, e vërteta është kaq e çmuar sa duhet të ruhet nga një mur gënjeshtrash
Winston Churchill
në Kubë nuk respektohen të drejtat e njeriut, me përjashtim të Guantànamos
Anónimo
në përgjithsi, çdo vend ka gjuhën që meriton
Jorge Luis Borges
në rast pengesash, distanca më e shkurtër mes dy pikash mund të jetë një vijë e lakuar
Bertolt Brecht
ne se do te shkaterosh reputacionin e nje njeriu fole mire per te
André Siegfried
në Shtetet e Bashkuara çdo vit ngrihen më shumë burgje se shkolla e kolegje
Jesús Sepúlveda
në zhurmën e armëve ligjet heshtin
Marcus Tullius Cicero
nëntëdhjetë për qind e politikanëve i prish reputacionin dhjetë përqindëshit tjetër
Henry Alfred Kissinger
nëse do të shijosh virtytin tënd, mëkato ndonjëherë
Ugo Ojetti
nëse duam që të ndryshojnë gjërat, duhet të pushtohen bankat dhe të shkatërrojmë televizionin. Nuk ka zgjidhje revolucionare tjetër të mundshme
Luciano Bianciardi
nëse duam t’i japim fund konflikteve mes etnie, duhet të investojmë më pak në luftëra dhe më shumë në kulturën e paqes
Federico Mayor Zaragoza
nëse dy persona duhen, nuk mund të ketë fund të lumtur
Ernest Hemingway
nëse gjatë ecjes dëshëron të gjesh miqësi, ëmbëlsi dhe poezi, merri me vehte
Georges Duhamel
nëse jepni përshtypjen se keni nevojë për diçka, nuk do të merrni asgjë. Për të bërë para duhet të lini përshtypjen se jeni i pasur
Alexander Dumas
nëse ke vendosur t'i thuash të vërtetën publikut, mundohu të jesh argëtues, përndryshe do të të mbysin
Billy Wilder
nëse keni një talent, përdoreni në çdo mënyrë të mundshme. Mos e ruani. Mos e jepni me kursim si një koprrac. Harxhojeni dorëlëshuar, si një milioner që kërkon të mbetet trokë
Brendan Behan
nëse një njeri nuk është i gatshëm të luftojë për idetë e veta, o idetë e tij nuk vlejnë gjë, ose nuk nuk vlen gjë ai vetë
Ezra Pound
nëse njerëzit do ta kuptonin më mirë rrezikun që sjell përdorimi i disa fjaleve, në vetrinat e librarive fjalorët do të mbështilleshin me një shirit të kuq ku të shkruhej: 'Shpërthyes…lëvizeni me kujdes'
André Maurois
nëse padroni nuk mund të bëjë pa skllavnin, cili prej të dyve është njeri i lirë?
Albert Camus
nëse parimet e tua morale të trishtojnë, ji i sigurt që të gabuar
Robert Louis Stevenson
nëse rinia e sotme do ta kundërshtojë qartë edhe mafia e gjithëpushtetshme dhe misterioze do të zhduket si një makth
Paolo Borsellino
nëse vota do të ndryshonte diçka, do ta bënin të paligjshme
Anonymous
nëse Zoti nuk do të kishte bërë femrën, nuk do të kishte bërë as lulet
Victor Hugo
nevoja nuk ka ligj
Oliver Cromwell
nga ata që pijnë duhan duhet të mësojmë tolerancën. Akoma nuk kam njohur asnjë që të ankohet për ata që nuk e pijnë duhanin
Sandro Pertini
nga një njeri i madh ke ç'të mësosh edhe kur hesht
Lucius Annaeus Seneca
nga numri i të vdekurve prodhuesit e armëve janë ente bamirësie në krahasim me prodhuesit e cigareve
Silvio Garattini
nga sa shqetësime çlirohesh kur vendos të mos jesh diçka, por të jesh dikush
Coco Chanel
nga të gjitha gjërat e sigurta, më i sigurt është dyshimi
Bertolt Brecht
nga të gjitha gjërat që mënçuria na ka dhënë për ta bërë jetën krejt të lumtur, më e madhja në mënyrë absolute është miqësia
Epicurus
ngjarjet e mëdha të botës ndodhin në tru
Oscar Wilde
një aktivitet që prodhon vetëm para është një aktivitet me pak vlerë
Henry Ford
një avokat i pazoti mund ta vonojë një gjyq me muaj apo vite. Një i zoti, shumë më shumë
Evelle Younger
një bandë ndërkombëtare spekulluesish të bursës, pa shpirt e pa zemër, ka krijuar një botë pabarazie, mjerimi dhe tmerri. Eshtë urgjente t’i jepet fund mbretërimit të tyre kriminal
Jean Ziegler
një burrë vetëm është gjithmonë në shoqëri të keqe
Paul Valéry
një cinik është ai që, kur ndjen erë lulesh, kërkon përreth për një arkivol
H.L. Mencken
një cinik nuk është thjesht ai që nxjerr mësime të hidhura nga e kaluara, por ai që është paraprakisht i zhgënjyer nga e ardhmja
Sydney J. Harris
një fëmijë në një fermë shikon një aeroplan që fluturon në qiell dhe ëndërron për një vend të largët. Një udhëtar në aeroplan shikon fermën dhe ëndërron për shtëpinë e tij
Carl Burns
nje fjale s'eshte gje tjeter vecse zhurme, dhe librat nuk jane gje tjeter vecse leter
Paul Claudel
një fjalor është i gjithë universi në rend alfabetik
Anatole France
një gjë e vetme nuk të mashtron : paraqitja
Ugo Bernasconi
një gjuhë absolutisht e llogjikshme dhe pa karakteristika të veta, do të ishte një gjuhë pa jetë dhe tepër e ngatërruar
Ludoviko Zamenhof
një gjuhë është një dialekt me një ushtri dhe një flotë
Joshua A. Fishman
një grua e lirë është absolutisht e kundërta e një gruaje të lehtë
Simone de Beauvoir
një herë lexova një fjalor nga fillimi në fund, mendova se ishte një poemë e mrekullueshme mbi gjithçka
Ophelia
një indiani ari i diellit i del dhe i tepron
Violeta Parra
një juri përbëhet nga dymbëdhjetë persona të zgjedhur për të vendosur se kush ka avokatin më të mirë
Robert Frost
një koncert për të shpëtuar planetin... më kujton Titanikun
Anónimo
një lexues i mirë, një lexues i madh, një lexues aktiv dhe krijues, është një rilexues
Vladimir Nabokov
një mesazh poste elektronike nuk mund të përmbajë vezullimin e një loti
José Saramago
një mit është një fe ku askush nuk beson më
James K. Feibleman
një nga avantazhet e kënaqësisë në krahasim me dhimbjen, është se kënaqësisë mund t'i thuash mjaft
Ugo Ojetti
një nga detyrat kryesore të mjekut është të edukojë popullin të mos marrë ilaçe
Osler William
një nga gjërat më të vështira në jetë është të kesh në zemër fjalë që nuk mund të thuash
James Earl Jones
një njeri është i pasur në proporcion me sasinë gjërave për të cilat nuk ka nevojë
Henry David Thoreau
një njeri me ideale ka të njëjtën forcë të nëntëdhjetenëntëve që kanë vetëm interesa
John Stuart Mill
një njeri pa ëndrra, pa utopi, pa ideale, do të ishte një kafshë mostruoze, një derr i egër i dipllomuar në matematikë
Fabrizio De André
një njeri që nuk lexon libra të mirë nuk ka asnjë avantazh ndaj atij që nuk di të lexojë
Mark Twain
një njeri, çdo njeri, vlen më shumë se një flamur, çdo flamur
Eduardo Chillida
një pengesë e madhe për lumturinë është të presësh një lumturi shumë të madhe
Bernard le Bovier de Fontenelle
një puthje e ligjshme nuk vlen kurrë sa një puthje e rrëmbyer
Guy de Maupassant
një raport shkruhet jo për të informuar ata që e lexojnë, por për të mbrojtur atë që e shkruan
Dean Acheson
një vend pa kinematografi dokumentarësh është si një familje pa album fotografish
Patricio Guzmán
një veprim bëhet gjithmonë për dy arësye: njëra e ndershme dhe tjetra e vërteta
John Pierpont Morgan
njerëzimi duhet t'i japë fund luftës, përndryshe lufta do t'i japë fund njerëzimit
John Fitzgerald Kennedy
njerëzimi është ai që është, problemi nuk është ta ndryshosh, por ta njohësh
Gustave Flaubert
njerëzimi ka vetëm një armë vërtet efikase : qeshjen
Mark Twain
njerëzimi nuk duron dot shumë realitet
Carl Jung
njerëzit bëhen heronj vetëm kur nuk mund të bëjnë ndryshe
Paul Claudel
njerëzit bërtasin që të mos dëgjojnë vetvehten
Miguel de Unamuno
njerëzit duhet të njohin rreziqet që dalin kur mundohesh të vrasësh vehten
Ron C. Carman
njerëzit janë bërë mjete të mjeteve të tyre
Henry David Thoreau
njerëzit janë qesharakë vetëm kur duan të shfaqen ose të jenë ata që nuk janë
Giacomo Leopardi
njerëzit lindin të paditur, jo budallenj; ata bëhen budallenj nga edukimi
Bertrand Russell
njerëzit mund të fyejnë më lehtë dikë që duan se sa dikë që druajnë
Niccolò Machiavelli
njerëzit ndryshojnë ndjenjat dhe qëndrimet me të njëjtën shpejtësi që ndyshojnë interesat
Arthur Schopenhauer
njerëzit ngrenë tepër mure dhe asnjëherë ura të mjaftueshme
Isaac Newton
njerëzit nuk janë robër ë fatit, por të opinioneve të tyre
Franklin Delano Roosevelt
njerëzit nuk kanë ide të mëdha, janë idetë e mëdha që takojnë njerëzit
Franco Modigliani
njerëzit nuk vdesin për mungesë të ardhurash. Ata vdesin se nuk kanë mundësi të arrijnë tek burimet
Vandana Shiva
njerëzit simpatizojnë më shumë me trishtimin se sa me lumturinë
Simone de Beauvoir
njerëzit udhëtojnë për t’u habitur nga malet, detet, lumenjtë, yjet; por kalojnë pranë vetvehtes pa u mrekulluar
Sant'Agostino
njerëzit vlerësojnë pak të tjerët, por nuk vlerësojnë shumë as vetvehten
Leon Trotsky
njeriu është fatkeq kur nuk e di që është i lumtur, kjo është e vetmja arësye. Kush do të arrijë ta kuptojë këtë, do të jetë menjëherë i lumtur
Fedor Michailovich Dostoevski
njeriu është gati të japi jetën për një ide, mjfaton të mos e ketë shumë të qartë
Paul Eldridge
njeriu është një kafshë sociale që urren të ngjashmit e vet
Eugène Delacroix
njeriu ështjë kafshë e zbutur sepse për shekuj i ka komanduar kafshët e tjera nëpërmjet mashtrimit, dhunës dhe mizorisë
Charlie Chaplin
njeriu i varfëron gjërat më shumë me fjalë se sa me heshtje
Mohandas Karamchad Gandhi
njeriu kultivon njëmijë trëndafila pa gjetur në to atë që kërkonte; e mund ta gjejë në një trëndafil të vetëm
Antoine de Saint-Exupéry
njeriu më i pasur është ai që i ka kënaqësitë me çmim më të lirë
Henry David Thoreau
njeriu mijëçarit kulturën e Bushit, rinë e Berluskonit dhe mirësinë e Putinit
Anónimo
njeriu nuk di më shumë se kafshët; di më pak. Ato dijnë atë që duhet të dijnë, njeriu jo
Fernando Pessoa
njeriu nuk jeton vetëm me fjalë, megjithëse ndonjëherë është i detyruar t'i gëlltisë
Adlai Stevenson
njeriu nuk mund të mashtrohet nga vetvehtja
Ralph Waldo Emerson
njeriu prodhon të keqen siç bletët prodhojnë mjaltin
William Golding
njeriu që ka një ide të re është një i çmendur deri sa ajo ide të ketë sukses
Mark Twain
njeriut nuk mund t'i mësosh asgjë, mund vetëm ta mësosh se si ta zbulojë brënda vehtes
Galileo Galilei
nostalgjia nuk është më si dikur
Simone Signoret
nuk arrijmë të përkthejmë plotësisht në fjalë as mendimet tona
Friedrich Wilhelm Nietzsche
nuk bën miq ai që nuk ka bërë të paktën një armik
Alfred Tennyson
nuk do kesh më frikë, kur të mos kesh më shpresë
Lucius Annaeus Seneca
nuk do të më kërkoje po të mos më kishe gjetur
Blaise Pascal
nuk duhet patur besim tek novatorizmat e kota, aq më shumë kur frymëzohen nga llogjika
Winston Churchill
nuk duhet të kemi besim në asnjë punë që ka nevojë për veshje të reja
Henry David Thoreau
nuk e di nëse Zoti ekziston, por po të mos ekzistojë bën figurë më të mirë
Stefano Benni
nuk e diskutoj që mjekësia mund të jetë e nevojshme për disa njerëz, por them se ia nxin jetën njerëzimit
Jean-Jacques Rousseau
nuk e mohoj që gratë janë budallaçka. Zoti i plotfuqishëm i ka krijuar të ngjashme me burrat
George Eliot
nuk ekzistojnë dy persona që të lexojnë të njëjtin libër
Edmund Wilson
nuk ekzistojnë fakte, por vetëm interpretime
Friedrich Wilhelm Nietzsche
nuk ekzistojnë fe të moderuara; feja ka luftuar gjithnjë arësyen
Patrick Emin
nuk ekzistojnë fëmijë të paligjshëm, por prindër të paligjshëm
Leon R. Yankwich
nuk ekzistojnë ide të parakohshme, ka çaste të përshtatshme që duhet të dish t'i presësh
Jean Monnet
nuk ekziston ndonjë opinion aq absurd sa të mos e ketë shprehur ndonjë filozof
Marcus Tullius Cicero
nuk është i lumtur ai të cilit fati nuk mund t'i japë më shumë, por ai të cilit fati nuk mund t'i heqë asgjë
Francisco de Quevedo y Villegas
nuk është jeta ajo që zgjatet, është pleqëria
Anónimo
nuk është lufta që na detyron të jemi artistë, është arti që na detyron të luftojmë
Albert Camus
nuk është mirë për njeriun t'i ndodhë gjithnjë ajo që do
Heraclitus
nuk është skandaloze që disa bankierë përfundojnë në burg. Eshtë skandaloze që ka të tjerë që lihen të lirë
Honoré de Balzac
nuk i shikojmë gjërat ashtu si janë, por ashtu si jemi
Anaïs Nin
nuk ia vlen ta jetosh jetën në qoftë se nuk je i dëshëruar për atë që ajo të ofron
Emmanuel Wathelet
nuk jam aq i ri sa të di gjithçka
Oscar Wilde
nuk jam vetëm një pacifist, por një pacifist militant. Jam i gatshëm të luftoj për paqen
Albert Einstein
nuk janë virtytet, por veset që na zbulojnë se kush është njeriu
Umberto Galimberti
nuk jap lëmoshë. Nuk jam aq i varfër sa të jap
Friedrich Wilhelm Nietzsche
nuk jetojmë në një komb, jetojmë në një gjuhë
Emil Cioran
nuk ka as barëra të këqinj, as njerëz të këqinj. Ka vetëm kultivues të këqinj
Victor Hugo
nuk ka as fillim, as fund; ekziston vetëm pasioni i pafund për jetën
Federico Fellini
nuk ka asnjë dyshim se zhvillimi i qëndrueshëm është një nga konceptet më shkatërrues
Nicholas Georgescu-Roegen
nuk ka dashuri më të sinqertë se dashuria për ushqimin
George Bernard Shaw
nuk ka dashuri pa vuajtur ose pa krijuar vuajtje
Henri François-Joseph de Régnier
nuk ka dashuri të çuar kot
Miguel de Cervantes
nuk ka detyrë që nënvleftësojmë më shumë se ajo e të qënurit të lumtur
Robert Louis Stevenson
nuk ka dyshim që gjithësia është e pafund
Epicurus
nuk ka ekzistuar kurrë një luftë e mirë apo një paqe e keqe
Benjamin Franklin
nuk ka gabime që nuk do t'i kisha bërë edhe unë
Johann Wolfgang von Goethe
nuk ka gënjeshtra më të mëdha se ato përpara zgjedhjeve, gjatë luftës dhe pas gjuetisë
Otto von Bismarck
nuk ka gjë më praktike se një teori e mirë
Kurt Lewin
nuk ka gjë më të lehtë, e vështirë është të duash ata që ke përreth
Eric Hoffer
nuk ka gjë më të vështirë në botë se sinqeriteti, e nuk ka gjë më të lehtë se servilizmi
Fedor Michailovich Dostoevski
nuk ka investim më të mirë për çdo komunitet se sa futja e qumështit tek fëmijët
Winston Churchill
nuk ka lodër më të dobishme dhe më të fisme se fjalori. Si për fëmijët mbi pesë vjeç, me fatt, ashtu edhe për shkrimtarët deri sa mbushin njëqind vjeç
Gabriel García Márquez
nuk ka mallkim më të madh se një ide e përhapur nëpërmjet dhunës
Ezra Pound
nuk ka ndryshim ndërmjet të lexuarit dhe të qënit kurioz
Pascal Quignard
nuk ka nevojë të digjen librat për të shkatërruar një kulturë. Mjafton që njerëzit të mos lexojnë më
Ray Bradbury
nuk ka një rrugë drejt paqes. Paqja është rruga
Mohandas Karamchad Gandhi
nuk ka norma. Të gjithë njerëzit janë përjashtime të një rregulli që nuk ekziston
Fernando Pessoa
nuk ka rëndësi të kesh shumë ide, por të jetosh njërën
Ugo Bernasconi
nuk ka shumë rëndësi se me kë martohemi, pasi mëngjesin tjetër pa dyshim që do të zbulojmë se është dikush tjetër
Samuel Rogers
nuk kam kohë për të patur nxitim
John Wesley
nuk kam menduar kurrë, duke shkruar, që t'i afrohem popullit. Të them të drejtën nuk kam menduar kurrë t'i afrohem ndokujt
Jorge Luis Borges
nuk keni frike nga një botë analfabetësh pa kujtesë përveç asaj të kompiuterit ?
Harold Bloom
nuk kujtojmë ditë, kujtojmë çaste
Cesare Pavese
nuk më pëlqen të përzihem në çështjet e mija private
Karl Kraus
nuk mund të bësh kurrë një revolucion për të ndërtuar një demokraci. Duhet të kesh një demokraci për të bërë një revolucion
Gilbert Keith Chesterton
nuk mund të humb kohën duke fituar para
Alexander Agassiz
nuk mund të jemi më të ndjeshëm ndaj kënaqësisë pa qenë edhe ndaj dhimbjes
Alan Watts
nuk mund të jetoj me dikë që nuk mund të jetojë pa mua
Nadine Gordimer
nuk mund të kem asnjë konsideratë për përkthyesit, se po ta kisha do të filloja të shkruaja duke përdorur një gjuhë universale dhe të sheshtë, pa aromë dhe pa shije
Günter Grass
nuk mund të ketë madhështi pa thjeshtësi
Leo Tolstoy
nuk mund të kontrollosh atë që të ndodh, mund të kontrollosh vetëm reagimet e tua ndaj asaj që të ndodh
Brian Tracy
nuk mund të ndryshoj të kaluarën, por mund të ndryshoj kujtimet
Anónimo
nuk mund të themi se qytetërimi nuk përparon, pasi në çdo luftë të vrasin në një mënyrë të re
Will Rogers
nuk mungon liria, mungojnë njerëzit e lirë
Leo Longanesi
nuk ndihem i detyruar të besoj se vetë Zoti që na ka dhënë shqisat, arësyen dhe zgjuarsinë, pretendon që të mos i përdorim
Galileo Galilei
nuk përkthehet ç'ka është e shkruar, përkthehet ajo që autori ka dashur të thotë. Prandaj kompiuterat nuk arrijnë të përkthejnë
Anónimo
nuk pres kurrë që një ushtar të mendojë
George Bernard Shaw
nuk shitet toka ku ecën një popull
Tashunka Witko
nuk shqetësohem nëse jam i madh apo i vogël, por dua të dij nëse rritem çdo ditë
Eduardo Chillida
nxënësit hanë atë që mesuesit kanë tretur
Karl Kraus
nxitimi për të larë borxhin e një nderi të bërë është një formë mosmirënjohjeje
François de La Rochefoucauld