Logos Multilingual Portal

Select LanguageFrançois Duc de La Rochefoucauld (1613 - 1680) 

French classical author. His Maximes (1665, fifth enlarged edition 1678) are terse, highly polished observations on human nature, which undermine the concept of disinterested virtue and the power of the will depicted by Corneille in his plays. La Rochefoucauld substitutes a pessimistic picture of man in which subconscious self-love lies behind every action. His views reflect the changing moral climate of the later 17th century, also seen in the work of Mme de La Fayette.

ajo qe e ben sqimen e te tjereve te papranueshme prej nesh eshte fakti qe na lendon tonen
e vetmja mënyrë për të mashtruara vetvehten, është të besosh se je më dinak se të tjerët
është më e turpshme të mos besojmë miqtë, se sa të mashtrohemi prej tyre
Hipokrizia është një homazh që vesi i bën virtytit
i harrojmë lehtë fajet tona kur jemi të vetmit që i njohim
nxitimi për të larë borxhin e një nderi të bërë është një formë mosmirënjohjeje
të gjithë kemi forcë të mjaftushme për të përballuar hallet e të tjerëve
të këqijat që bëjmë nuk shkaktojnë aq urrejtje dhe keqdashje sa veprimet tonat të mira
vetëm njerëzit e mëdhenj mund të kenë të meta të mëdha