Logos Multilingual Portal

Select LanguageErnesto "Che" Guevara (1928 - 1967)

Ernesto Rafael Guevara de la Serna, genannt Che Guevara war ein Revolutionär, Politiker und Guerillaführer.
Guevara begründete neben Mao Zedong theoretisch die Methodik, Strategie und Taktik des modernen Guerillakampfes und versuchte mit wechselndem Erfolg, seine revolutionären Thesen auch in die Praxis umzusetzen.
Che ist ein in Mittelamerika für Argentinier gebräuchlicher Übername, der auf den in Argentinien, Uruguay, Paraguay, Südbolivien, Südbrasilien und Valencia gebräuchlichen Anredepartikel "Che" zurückgeht bzw. Bezug nimmt. In Guatemala wurde Guevara zum ersten Mal so genannt.


(Wikipedia)


e vërteta është po aq vështirë të mohohet sa edhe të fshihet
kur një mbrëmje të jem i vdekur – askush nuk do të më qajë – nuk do të mbetem nën tokë – jam erë lirie
më lini të them, edhe po të dukem qesharak, se revolucionari i vërtetë frymëzohet nga ndjenja të mëdhaja dashurie
po të ishim të zotët të bashkoheshim...sa e bukur dhe e afërt do të ishte e ardhmja